Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Besluiteloosheid doorbreken

Stel jezelf dé vraag

Vermoedelijk ben ik niet de enige, die soms lang kan twijfelen voorafgaand aan een besluit. Ik kan dan alle voor- en nadelen op een rijtje zetten, er met vrienden over praten, heen en weer gaan tussen de opties. En eindeloos in cirkels blijven draaien. Tot ik er mal van word, en mijn omgeving ook.
besluiteloosheid doorbreken

Dan herinner ik mij mijzelf aan het onderstaande. Dit werkt.

Anders kijken
Vaak komt besluiteloosheid voort uit het idee dat één besluit het beste is. Aan de buitenkant kun je niet zien welke het is, maar je moet toch raak kiezen. Een soort balletje-balletje spel maar dan met ‘real life consequences’. Dat geeft stress.

Je kunt ook anders kijken. Welke je ook kiest: in de nieuwe situatie die ontstaat nadat jij je besluit hebt genomen, ben je er nog steeds bij. Met al je vermogen tot handelen en tot het kiezen van de volgende stap. De weg gaat verder, jij creëert je leven verder, en geeft antwoord op wat er dan speelt. Ik vind dat een bevrijdende gedachte.

Stel jezelf dé vraag
Dan is er één vraag, die door alle denken heen snijdt: Kies je uit liefde of uit angst?

Als je naar de opties kijkt waar tussen je twijfelt: Welke zou je kiezen om iets te voorkomen? Bijvoorbeeld dat anderen slecht over je gaan denken, of dat je het niet blijkt te kunnen, of dat je iets zou gaan missen?

En welke zou je kiezen als je kiest voor waar je naar verlangt, voor wat er allemaal nog meer mogelijk is, voor wat je van waarde vindt in het leven? Welke richting zou je kiezen, als je je hart volgt – hoe bang je misschien ook bent?

Een geruststellende gedachte, dat als je de weg van je hart volgt, je je verstand toch altijd ook nog bij je hebt.

Wil je op de hoogte blijven?