Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Exodusje

Exodus gaat over jou en het gaat over mij

Morgen begint Pesach, het joodse paasfeest. Op de eerste avond, Sederavond, wordt het verhaal van Exodus voorgelezen en ieder die erbij is luistert zó, alsof je zelf meeloopt, Egypte uit, de woestijn in op weg naar het beloofde land.
exodus

Exodus gaat over jou en het gaat over mij, joods of niet joods, althans zo ervaar ik het. Het is een universeel menselijk verhaal van bevrijding, elke dag actueel: Exodus, dat is de keus, je te verbinden met wat het belangrijkste is, niet met wat het zekerste is. Ondanks de angst. Elke keer dat je een patroon doorbreekt, omdat je leven je liever is dan de voorspelbaarheid, elke keer dat je iets achter je laat om je ziel trouw te blijven, doe je een Exodusje.

Tijdens de Verhalenavond deze week, luisterden we naar het verhaal van dronkenlap Sjmerl. We waren er bij, toen de rabbi ging vragen waarom Sjmerls Sederavond heiliger was dan de zijne. Sjmerl was nog half dronken geweest, had geen idee van de rituelen, deed niets zoals het hoorde, en toch had God tegen de rabbi gezegd dat Sjmerl met zijn sederavond Hem nader was gekomen dan de Rabbi met de zijne. Hoe kon dat? Het blijft deels een mysterie, maar we zagen overeenkomsten tussen het verhaal van Sjmerls Sederavond en Exodus: Sjmerl kwam opdagen aan de Sedertafel en ging het gesprek aan met God, al had hij geen idee wat hij moest doen en hoe hij moest bidden. Net als de joden begonnen te lopen, Egypte uit, ook al kenden ze de weg niet. Zonder houvast van hoe het moest, gingen ze toch.

Exodus is dat je het oude verlaat, zonder dat je de zekerheid van het nieuwe hebt, om dat je ziel weet dat je moet gaan. Jij komt zelf in beweging. En ín dat doen vertrouw je je toe. Aan iets dat groter is dan jij, maar waar jij wel een relatie mee hebt. In de woorden van Sjmerl: ‘God, ik ken Jou niet, maar Jij kent mij wel.’

En zo ga je op weg.

Meer info Verhalenavond

Wil je op de hoogte blijven?