Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Een Grote Uitademing

Stop even met wat je aan het doen bent

Alles wat leeft kent expansie en contractie. Het ritme van klein beginnen, groter worden, gevuld raken tot de volle maat, en dan weer afnemen. Het zit in eb en vloed, in de seizoenen, in de boog van ons leven van baby tot oudere, in projecten en in organisaties en in je ademhaling.
grote uitademing

Als je bewust je adem volgt, dan kun je het voelen: je ademt in, er is een moment van volheid, daar keert het zich om en je ademt uit. Daar is een moment van leegheid. Het keert zich om en de lucht stroomt weer naar binnen.

We zitten nu in de volle inademing. De langste dag is net geweest, de natuur is op haar hoogtepunt en er is een uitbarsting van activiteit door de versoepeling van de coronamaatregelen. Superfijn, die hoogzomer en de grotere vrijheid en vrolijkheid. Genieten van de volle maat.

Maar hier is een puntje van aandacht. De natuur kan niet doordraven, maar wij wel. De volle maat nog voller maken. Tot het te snel gaat, te druk wordt.

Daar is de omkering aan de orde. De uitademing. Letterlijk. Dus daar waar het je te druk is: Stop even met wat je aan het doen bent, (deze oefening kost 10 seconden, dus dat moet lukken), adem diep in, houd de adem even vast, tuit je lippen en blaas dan een lange, lange uitademing.

Ik wens je een ontspannen week.

Met dank aan shiatsu masseur Regina Cove-warncke, die mij aan deze oefening hielp herinneren.

Wil je op de hoogte blijven?