Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Inspiratie Hervinden

Je inspiratie hervinden:
3 mogelijke routes

Ik weet niet hoe het met jou is, maar bij mij wisselen periodes van inspiratie, energie en creativiteit zich af met luwere periodes, waarin ik me wat mat voel en er niet veel uit mijn handen komt. Ik heb geleerd dat deze erbij horen, en dat er vanzelf weer een nieuwe ‘lente’ aanbreekt. Maar ook heb ik gemerkt dat ik er zelf wat aan kan doen, door te kijken welk van de hieronder genoemde drie routes aan de orde is.
inspiratie hervinden 3 routes

Route 1: Alleen zijn. De stilte opzoeken. Niets hoeven.
Soms is het nodig alle input en output te stoppen. Een blanco pagina in te lassen. Dat kan in het groot, door vakantie te nemen of op retraite te gaan. Of in het klein. Door een middag vrij te nemen en in de natuur te gaan wandelen, of te mediteren. Wat voor mij heel goed werkt is dit: Visualiseer een landschap van leegte en rust, en ga daar in ‘zitten’, met het besef: er hoeft niets. Blijf zo lang zitten al je wilt. Heerlijk. Wat ook kan: deelnemen aan de Retraite Thuis die 1 november start. Een traject van 2 maanden waarin je samen en toch alleen, gestructureerd en toch vrij door jezelf in te vullen, ruimte maakt om weer tot jezelf te komen.

Route 2: Jezelf voeden
Vaak zijn we zo naar buiten gericht, op output leveren, doen-doen-doen, aandacht geven, antwoorden op wat de omgeving van je vraagt, dat langzamerhand je eigen bron leeg raakt. Vaak merk je daar een hele tijd niets van, totdat je minder zin krijgt in dingen, geïrriteerd raakt door kleinigheden, of geen ideeën meer hebt. Of dat je merkt dat je dezelfde werkvormen hergebruikt, en ze misschien jouw klanten nog wel dienen, maar dat jij je verder wilt ontplooien. Dan is het zaak je zelf weer te voeden. Door musea te bezoeken, inspirerende boeken lezen, een cursus volgen, een gesprek met een coach, een massage afspreken: iets, dat aandacht voor jou is. Of wellicht is het voor jou het op 9 september al startende traject Alchemie voor coaches, of de online reeks Zorg voor de ziel, of de verhalenavonden. Of misschien vind je het fijn eens rustig te gaan zitten en naar een lezing luisteren.

Route 3: Jezelf uitdrukken
Creatieve energie die geen uitweg krijgt, slaat naar binnen en wordt destructief. Het kan de vorm krijgen van negatieve gedachten, lusteloosheid, of tegen beter weten in keuzes maken die ten koste gaan van jezelf. Dus als het bij jou niet om stilte of voeding gaat, vraag je dan af, hoeveel van jezelf, van wat jou inspireert, breng je tot uitdrukking in wat je doet? Vervul je je taken, of maak je iets waar je van houdt? Dat kan in je werk zijn, maar ook in je vrije tijd. Fotograferen, schrijven, of wat dan ook. Het doet er niet toe of het goed wordt, het is niet voor publiek.

Het gaat er om, dat deze stroom naar buiten de kans krijgt. Zeker als je dat langere tijd niet de ruimte hebt gegeven, lijkt het eerst alsof er niets uit komt. Je kunt dan al snel concluderen dat je niet creatief bent. Maar iedereen is creatief. We zijn scheppende wezens. Wat eerst een leeg blad is, daar komt één woord, daarna een zin, een gedicht, een stroom gedichten. Een fotootje, een reeksje foto’s, een hele collectie rond een thema. De klassieker The Artist’s Way van Julia Cameron is een geweldig boek rond dit thema, dat je uitnodigt om via allerlei experimenten de creatieve stroom vinden. Ook het geweldige kinderboek De Stip van Reynolds kan helpen. En het boek dat Bertie en ik schreven, Dagboek van de Ziel biedt een route tot expressie, door via je eigen levensloop je innerlijke rijkdom te ontdekken. Na te denken, te schrijven, te praten over wie jij nog meer bent, behalve de dagelijkse ik.

Ben benieuwd naar jouw ervaringen!
Veel plezier

Je kunt je nu nog inschrijven: Alchemie voor Coaches

Wil je op de hoogte blijven?