Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Mortificatio

het verhaal van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren

Je hoeft niet in traditionele interpretaties te geloven die aan Pasen, Hemelvaart en Pinksteren verbonden zijn om toch inspiratie te halen uit deze dagen.

Voor de deelnemers aan de reeks 'Alchemie voor Coaches' en de reeks 'Zorg voor de ziel, Alchemie' schreef ik een tekst die hier in iets verkorte vorm volgt.

mortificatio alchemisten

Je kunt het verhaal van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren lezen als een alchemistisch proces. Een mysterieverhaal dat ons begrip en ons dagelijks leven deels overstijgt. Maar, zoals de alchemisten zeggen, ‘zo boven, zo beneden, zo binnen zo buiten’. Dus dit mysterieverhaal speelt zich ook in onszelf af.

Jezus is door 'mortificatio' (de naam voor een alchemistische bewerking) gegaan, gestorven aan het kruis. Met Pasen staat hij op, weliswaar in fysieke vorm, maar wel getransformeerd. Hij is dezelfde, en toch ook weer niet – net als Gandalf de Witte uit In de ban van de Ring na zijn opstanding uit de dood dezelfde is als Gandalf de Grijze, en toch ook weer niet, net zoals wij, na een intense gebeurtenis in ons leven dezelfde zijn, en toch ook weer niet. Zoals we nu langzaam uit de lockdown komen en ons leven weer oppakken, maar toch ook weer niet zoals daarvoor.

Alchemisten lieten de fase van mortificatio 40 dagen duren. Dan, na 40 dagen – het getal 10 van volledigheid en het getal 4 van uiterste aardsheid, de volle maat van de aardse vorm – stijgt hij ten hemel. 40 dagen na Pasen is Hemelvaart. De Essentie stijgt op naar de hemel, en vormt daarmee een verbinding tussen hemel en aarde. In een andere vorm (pinkstervuur, de vonk van inspiratie) zal het later weer neerdalen.

Als je eens met die ogen naar je eigen leven kijkt, naar tijden van verandering, verlies, of tijden van langere ‘beproeving’. Dat kan deze Corona tijd zijn, iets, dat je vreselijk hebt gemist in dit afgelopen jaar. Of een verhuizing, het verlaten van je oude baan, het feit dat je ouder wordt en minder sterk, of een illusie die is doorgeprikt. Welke essentie zit daarin, wat is de ziel daarvan? Ook al is die ene mooie vorm gestorven of gebroken, jouw liefde voor schoonheid is niet gestorven. Misschien heb je het sociale contact vreselijk gemist, maar de essentie, de waarde die jij hecht aan vriendschap bijvoorbeeld, is bewaard gebleven. Of je liefde voor je vak, jouw vermogen een nieuw begin te maken, je liefde voor stilte, ook al wordt het nu weer drukker, je levenslust, je toewijding aan groei. Welke essentie is het voor jou, die ook zonder uiterlijke vorm in de geest aanwezig blijft?

Met Pasen vieren we dat de vorm kan sterven maar de ziel, de essentie blijft leven. Met Hemelvaart stijgt de essentie op naar de hemel. Je kunt het zien als een herinnering dat jij deze weg niet alleen gaat, omdat jij deel bent van het grote weefsel. Dat, wat voor jou essentie is, wordt bewaard in het ‘zijnde zonder vorm’, dat alles in zich draagt, alle mogelijkheden en levenskracht.

Daar, waar je verlies voelt of je inspiratie kwijt bent, helpt het je te herinneren dat het er is, maar nu in het ‘zijnde zonder vorm’. Fijn om te weten dat het verhaal verder gaat, en dat er altijd weer een Pinksteren komt, waarin dat wat voor jou essentie is altijd weer nieuwe vorm krijgt in jouw leven.

Speciaal voor Coaches Alchemie Seminar

Wil je op de hoogte blijven?