Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Persoonlijke Ontwikkeling

De Zwarte, de Witte en Rode Fase

Als je kijkt naar je persoonlijke ontwikkelingsweg tot nu toe, wat was dan het startpunt waarna de grootste groei volgde? Waren dat de tijden waarin alles lekker liep, je de boel onder controle had? Of tijden waarin je vastliep, het oude niet meer wilde maar nog niet wist wat dan wel? Of een plotseling verlies leed, je baan of een geliefde verloor en te moe of verdrietig was om verder te gaan?
persoonlijke ontwikkeling fasen

De zwarte, witte en rode fase in persoonlijke ontwikkeling
Lezers van deze blogs zullen de weg inmiddels kennen: deze tijden van ‘duisternis’, waarin oude vormen sterven en het te donker is om ver vooruit te kijken blijken keer op keer de startpunten te zijn voor groei. Nigredo, de zwarte fase noemden de oude alchemisten dat. Tijden van verwarring, verlies, zoeken, stilstaan of in rondjes lopen.

Na korte of langere tijd – mits je het proces met je aandacht voedt, en de boel niet vastzet, of opjaagt om hier zo snel mogelijk weg te zijn – volgt Albedo, de witte fase. Het licht aan het einde van de tunnel wordt zichtbaar. Er zijn momenten van plotseling inzicht, kwartjes die vallen, onverwachte troost, nieuwe mogelijkheden die zich aandienen, je hart dat ondanks en dankzij alles weer open bloeit.

Maar dan ben je er niet. Dan volgt, wat de alchemisten Rubedo, de rode fase noemden, waarin je je nieuwe inzichten vormgeeft. Er mee gaat leven. Daar komt het rode vandaan: het omzetten van wat je gewonnen hebt naar dagelijkse praktijk van vlees en bloed.

Dit is de weg van de alchemist. Door de drie fasen heen goud maken van wat ooit zwart was, ten bate van jezelf en van anderen.

Het is een organisch, natuurlijk proces, aan de ene kant. Je kunt het niet versnellen. Maar aan de andere kant: je kunt het wel hinderen of zelfs in een van de fasen blijven hangen.

Als je nou kijkt naar wat je nu bezighoudt, op je werk of in je privé leven, in welke fase zit je daar?
En wat is je neiging? Er snel doorheen of blijven hangen?
Wat vrees je het meest?

En wat durf je bijna niet te hopen?

Wil je er meer over horen, over de manieren waarop je je eigen groei hindert en helpt, en de manieren waarop je naar je dromen kunt kijken in deze fasen, of hoe je anderen kunt helpen hierin, als coach, partner, vriend(in)?

Schrijf je dan in voor de online lezingenreeks die ik hierover geef bij de VSD:
  • Deel 1: Nigredo, de zwarte fase Zaterdag 25 september, 10.30 - 11.45 uur
  • Deel 2: Albedo, de witte fase Zaterdag 16 oktober, 10.30 - 11.45 uur
  • Deel 3: Rubedo, de rode fase Zaterdag 6 november, 10.30 - 11.45 uur

Ze zijn ook los te volgen. De kosten zijn 25 euro voor de hele reeks.
Leuk om je daar te zien!

Meer informatie over deze en andere lezingen vind je hier

Wil je op de hoogte blijven?