Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Wat is van Waarde?

'De smaragd verliest zijn waarde niet bij gebrek aan lof.'
Marcus Aurelius

De ‘strategische weken’ zijn gaande (zie post van vorige week). Daarin komt ook de vraag langs: wat is van waarde? Waar verlang ik naar? Waar wil ik mijn levenstijd aan besteden? Het zijn vragen die helpen om je waarden te vinden.
verlangen is als smaragd

Van Dale noemt waarden ‘richtinggevende principes’. Er zijn collectieve waarden, die we met elkaar afspreken, op basis waarvan de maatschappij, de rechtsstaat wordt ingericht, zoals de gelijkwaardigheid van alle mensen. En er zijn persoonlijke waarden, op basis waarvan je je keuzes maakt. Vaak zijn ze onbewust, en merk je alleen dat je er niet naar leeft, doordat je energie verliest, lange tijd geen inspiratie voelt, of gestrest raakt.

Je persoonlijke waarden zijn dat: zeer persoonlijk. Zoals Marcus Aurelius in de quote hierboven stelt: dat, wat kostbaar is voor jou, is het, ongeacht of het gewaardeerd wordt door anderen of niet. Misschien kiezen we onze waarden niet eens, maar kiezen de waarden ons. We kunnen niet zeggen: deze waarde bevalt me niet, ik neem een andere. Want dan is het niet waar, niet waarachtig, niet geworteld. Een waarde kan op vele manieren uitdrukking krijgen, maar moet hoe dan ook een plek moet krijgen, wil je vitaal en ‘heel’ blijven.

Het is als een liefde, die je moet beantwoorden, ondanks jezelf. En een liefde, die voortkomt uit wie je bent, die er is dánkzij jezelf.

Het nadenken over je waarden is een weg naar binnen en een weg naar buiten. Naar binnen: Een ontdekkingstocht naar wie je bent. Naar buiten: hoe je je plek inneemt, welke keuzes je maakt, waar je je tijd, je energie en je talent aan geeft.

En gaande-weg wordt de smaragd geslepen.

Check facebook voor meer blogs en reacties

Wil je op de hoogte blijven?