Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Op avontuur

Op de drempel van het onbekende

Overal waar je een patroon doorbreekt, een nieuwe situatie betreedt, je masker laat zakken, iets doet wat je nog nooit hebt gedaan: daar ga je het avontuur aan. Soms word je door de omstandigheden gedwongen, soms is het je eigen keus. Omdat de oude situatie je te zeer benauwde, of omdat het verlangen zo groot is dat je dat wilt volgen.
avontuur onbekende angst

Anselm Grün schrijft er prachtig over:
Zolang wij onderweg zijn, moeten we steeds opnieuw onze tenten afbreken om naar nieuw land op weg te gaan. Elk opbreken jaagt ons eerst angst aan. Want oude, vernauwde dingen moeten worden afgebroken. En terwijl ik afbreek, weet ik nog niet wat er op mij af zal komen. Het onbekende wekt een gevoel van angst in mij. Tegelijkertijd schuilt er in het opbreken een belofte, de belofte van iets nieuws, iets unieks, iets ongekends. Wie niet steeds opnieuw opbreekt, diens leven verstart. Wat niet verandert, wordt oud en muf. Er willen nieuwe levensmogelijkheden in ons opbreken. Maar dat kan alleen als oude patronen worden afgebroken.

De blik waarmee je kijkt
Of je je leven nu op dit moment een beetje saai vindt, of juist spannend: Het kan inspirerend zijn, je hele levensweg te bezien als een avontuur. Elke ontmoeting, elke dag kan je doen vanuit routine, of als avonturier. Je kunt kiezen om te handelen vanuit veilige patronen en met gepantserd hart, vanuit aannames over hoe het zal gaan of hoe de ander is. Of je kunt benieuwd kijken naar wat er op je pad komt, in het besef dat je jezelf, noch de ander eigenlijk echt kent en dat niemand de toekomst kan voorspellen.

Angst en hulp
Je bent op reis van geboorte tot dood. Deels kies je je avonturen en deels overkomen ze je. Maar in beide gevallen is het zo: we kunnen niet zien wat er om de bocht op ons af komt.

Elk avontuur kent angst, ja. En beproevingen, tegenslagen, obstakels. Maar ook: onderweg is er altijd hulp. Van onvermoede krachtbronnen in jezelf, van mensen om je heen – soms van iemand van wie je het helemaal niet verwacht – en soms is er hulp ‘van de kosmos’. Net een ontmoeting, net een gelukkige samenloop van omstandigheden, een onverwachte deur die zich opent.

Je zou ons kunnen zien als één groot reisgezelschap. Ieder op een eigen, unieke weg maar ook verbonden.

Allemaal avonturiers, elk moment op de drempel van het onbekende.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?