Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Grensoverschrijdend Gedrag

Waarden in het Licht zetten

De aanval van Rusland op de Oekraine maakt opnieuw zichtbaar wat niet te accepteren is en toch zo is: het ene land kan zomaar een ander land binnenvallen als hij daar zin in heeft.
En net zo: iemand kan zomaar persoonlijke grenzen overschrijden, het lichaam of het leven van een ander pakken als hij daar zin in heeft, heel vaak zonder dat er berechting op volgt. Een gegeven, dat mij al bezighoudt sinds ik het zelf aan den lijve ondervond. Dat dat zo maar kan.
grensoverschrijdend gedrag

De illusie van veiligheid
Doordat het meestal goed gaat, kan je leven in een idee van veiligheid. Wanneer het een ander overkomt en niet jou, kan je denken: mij zal dat niet gebeuren want ik zou… Maar die veiligheid is een illusie.

Hoe te leven in zo’n wereld, in het besef van zo’n grote kwetsbaarheid? Zo’n grote onrechtvaardigheid?

Het zoeken naar een antwoord
Ik denk niet dat er een reactie is die iedereen past, maar dat ieder zijn eigen antwoord zoekt. Sancties heffen, terugvechten, aanspreken, negeren, protesteren, een aanklacht indienen, het aan de kaak stellen, doorgaan met leven zo goed als je kan, lot- en bondgenoten zoeken en er samen tegen strijden, anderen helpen die hetzelfde overkwam, erover praten of erover zwijgen.

Van binnen: jezelf of anderen haten, verharden en verbitteren. Of de heelheid zoeken onder de gebrokenheid. De angst omarmen. De schaamte overwinnen door te zien dat het niet jij is die zich schamen moet. De liefde laten winnen.

Met je antwoord meer schoonheid brengen in plaats van meer lelijkheid.

Waarden in het licht zetten
Daar waar grenzen overschreden worden, komen de waarden, die met voeten getreden worden, scherp in het licht te staan. Dat wat verloren lijkt, is dat wat van waarde is. Je eigen waarde, onze gezamenlijke waarden.

Daarvoor te gaan staan, in eerste instantie naar jezelf toe, en dan ook dat zelf in de wereld gestalte geven; is dat niet het licht dat helderder gaat schijnen door de duisternis?

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?