Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Pinksteren

Lichtdrager en Lichtbrenger

Je hoeft niet kerkelijk te zijn, om rijkdom te vinden in de christelijke jaarcyclus. In onze moderne tijd, waarin we zo lineair denken, zo van A naar B gericht, herinnert de jaarcyclus van Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren je aan fundamentele vragen die keer op keer langs komen, als een cirkel van leven, een eeuwig nieuw begin.

Het zijn verhalen die je kunnen helpen herinneren aan wat wezenlijk is voor jou en aan het groter weefsel waar je deel van uitmaakt.
lichtdrager lichtbrenger pinksteren

Pinksteren kan je lezen als een mythe waarin er een vernieuwde verbinding ontstaat tussen het aardse praktische bestaan en hemelse inspiratie. Jezus was ten hemel gevaren (Hemelvaart). De leerlingen waren hun leermeester, hun bron van licht en wijsheid kwijt. Met Pinksteren treedt er een verschuiving op: er daalde een hemels vuur af, dat boven het hoofd van de leerlingen brandde als een soort vlam.

Zij waren nu zélf lichtdrager geworden.

Lichtdrager en Lichtbrenger zijn
Vertaald naar ons, nu, kan je het lezen als een vraag, die je gesteld wordt: waarvoor sta jij in vuur en vlam? Wat is voor jou zo belangrijk, zo waardevol, dat dat je daar keer op keer naar terugkeert? Waar houd je van, krijg je energie van?

Dat zijn dingen, die je als vanzelf doorgeeft. Doordat je het je liefde geeft, er over vertelt, er over leert, er uitdrukking aan geeft, help je dat aspect zichtbaar te maken en inspireer je als vanzelf anderen. Denk maar aan hoe je getroffen kan zijn door hoe iemand muziek maakt, alsof de muziek hém of haar speelt in plaats van omgekeerd. Hoe inspirerend het is als iemand aandachtig aanwezig is, oog heeft voor schoonheid, met hart en ziel strijdt tegen onrecht of voor het klimaat.

Misschien deel je niet het thema, maar je herkent het vuur. Je ziet dat het voorbij het ‘ik’ gaat, ten dienste van iets kostbaars. In je eigen ervaring ken je het ongetwijfeld ook. Momenten van flow, vervulling, waar je niet meer bezig bent met jezelf, maar met dat waar je hart naar uitgaat, wat zo wezenlijk is dat jij er levend van wordt.

Waar jij geïnspireerd door wordt (letterlijk betekent dat: dat de goddelijke adem je inblaast), wat je tot in je fundamenten raakt: dat zijn de waarden, waar jij lichtdrager en lichtbrenger voor bent.

Je die waarden te herinneren, het vuur ervan te voelen en een plek te geven in je handelen, dat is Pinksteren.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?