Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Bovenwereld en Onderwereld

De Ongekende Diepte

Vaak komt iemand bij mij voor coaching die zegt: ik snap wat het patroon is, waar ik last van heb. Ik snap waar het vandaan komt. Ik zie wanneer ik het doe. En toch lukt het me niet, het patroon te doorbreken.’ Het is toch frustrerend, dat je kennelijk het stuur voor verandering niet in handen hebt, zelfs al heb je het allemaal op een rijtje. Zelfs al heb je het 100x besproken en geanalyseerd.
bovenwereld onderwereld ontdekkingsreis

Hoe kan dat?

Dat kan, omdat iets wat zich afspeelt op een dieper, niet-rationeel niveau in ons niet gehoord, gezien en erkend is. Wij zijn veel complexer, rijker, dieper en ongrijpbaarder dan wij door de Verlichting zijn gaan geloven. De ratio is helemaal niet alles. Sterker nog, het is maar een klein deel van ons.

Een oceaan van weten
Jung beschrijft ons als een gelaagd wezen. Onder ons persoonlijk bewuste bevindt zich een oceaan van psychische energie, van weten, krachten en invloeden dieper dan ons zicht ooit kan reiken. Rijker dan we in een mensenleven kunnen ontdekken. Vol creatieve en destructieve krachten, wijsheid en primitiviteit, schittering en drek. Wij hebben niet zomaar invloed op wat er in die oceaan gebeurt, maar het omgekeerde is wel het geval: wat in die oceaan gebeurt heeft dagelijks invloed op ons.

Een deel van wat er in die oceaan is, is ontstaan vanuit persoonlijke ervaringen die we hebben gehad in onze babytijd. Toen hadden we nog geen taal, geen referentiekader, en konden niet benoemen en ordenen wat er ons gebeurde. Dat doet een woordeloos appèl. In die oceaan is ook de familie geschiedenis en de collectief menselijk ervaring opgeslagen, onze instincten, driften, en de clusters van energie en betekenis, die we archetypen noemen. Een groot krachtenveld, dat ons tot de complexe, rijke, tegenstrijdige wezens maakt die we zijn.

Op ontdekkingsreis
Ieder van ons heeft die universele ‘kosmos’ in zich, maar we zijn als verschillende radiostations, en ontvangen ieder andere klanken, beelden, impulsen eruit. Dit maakt, dat er liefhebbers zijn van grotschilderingen, eerste uitgaven van boeken, moderne kunst, of design schoenen, terwijl een ander daar niets mee heeft. Dit maakt dat de een diep ontroerd wordt door Bach, en een ander door Metallica. Hier zitten ook de krachten die maken dat je bepaalde veranderingen maar niet voor elkaar krijgt, terwijl het dan soms ineens toch in ons verschuift en er een doorbraak is.

Zijn we alleen maar passieve ontvanger van wat uit het onbewuste opdoemt? Nee. We kunnen erin op ontdekkingsreis, maar niet met onze ratio, analyse, begrip. Niet door het onze wil op te leggen. Het is een andere wereld, waar we glimpen van kunnen opvangen. Via onze dromen, de signalen van ons lichaam, de symbolen, verhalen en films die ons raken, de mensen tot wie we ons aangetrokken voelen of voor wie we juist allergisch zijn, de kunst die ons ontroert of die we zelf maken, een gebied dat ons fascineert ook al snappen we zelf niet waarom.

Alchemie
Een van die vele ontdekkingsroutes in die rijke wereld van psychische onderstromen is de alchemie. Een, die mij trekt, en al jaren fascineert. Een deel snap ik, een groter deel snap ik ook helemaal niet. Maar het blijft trekken, omdat ik voel dat het voor mij geladen is met betekenis. Ik vind het fantastisch, dat schijnbaar niet gerelateerde verhalen, kunstuitingen, symbolen op een diep niveau spreken over dezelfde universeel menselijke ervaringen. En ook al kan ik het nooit helemaal vatten, ik houd ervan toch de vertaalslag te maken, zodat er ook begrip komt, herkenning in ons leven nu.

Deze middeleeuwse zoekers zochten geestelijk goud, de steen der wijzen. Ze zeiden: ‘De steen der wijzen is al in ons. Als jij zorgt voor de steen der wijzen, zorgt de steen der wijzen voor jou.’ Het is als met een droom: je kunt een droom duiden, waardoor je er wat mee kunt. En tegelijkertijd heeft de droom ook werking al snap je ‘m niet. En als jij er aandacht aan geeft, geeft de droom aandacht aan jou. Is hij tot hulp.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?