Brook Preloader

Uw winkelwagen is leeg

Zonnewende

Het Licht Voeden

Er is weinig zon. Er is veel corona. En een nieuwe lockdown.
zonnewende lockdown

Buigen voor het donker
In de Keltische traditie was veel aandacht voor de donkere periode van het jaar. Zij zagen het als een tijd waarin het licht bijna op uitdoven stond, de dood dichtbij was. Ze ondergingen deze periode van duister, wisten zich onderworpen aan de grote natuurkrachten en bogen daarvoor. In dat buigen zit een paradox. Het besef van onze nietigheid ten opzichte van de natuur, de erkenning dat niet alles maakbaar is. En tegelijkertijd geeft het troost en ontspanning, omdat je daarmee ook erkent dat je geen afgescheiden eilandje bent dat het allemaal zelf moet regelen, maar dat je zelf deel uitmaakt van de natuur, opgenomen bent in de grote stroom.

Het licht voeden
Maar de Kelten zagen ook dat dat hun eigen aandacht en inzet nodig was, om het licht weer aan kracht te doen winnen. Binnen brandden ze het joelblok. Een grote boomstam, die ze gedurende de 12 donkerste dagen brandend moesten houden, dag en nacht. Een periode waarin de dagen nog niet langer leken te worden, en die daarom overbrugd moest worden door eigen inzet voor het licht. Ze bewaakten het vuur, zwoeren eden bij het joelblok, en zagen het ook als een symbolisch verbranden van wat ze achter wilden laten in het oude jaar. De as van het blok strooiden ze later op de akkers, zodat die vruchtbaar werden. Buiten draaiden ze het vuurwiel: een wiel van stro dat ze in brand staken, en dat ze over de akker duwden: een duw naar het licht toe, naar de lente toe, naar het licht.

Zonnewende
Ik vind dat een inspirerend voorbeeld. Buigen voor wat niet maakbaar is. Het donker ondergaan. En tegelijk, binnen in huis het licht brandend houden. Dat kan je letterlijk zien, met de kerstverlichting en kaarsen. Maar ook figuurlijk: Stilstaan bij het afgelopen jaar, wat licht heeft gebracht, en wat je graag wil achterlaten. Je eigen innerlijk vuur voeden, bewaken. Je toewenden naar wat jou inspireert, naar wat je levensvreugde geeft en waar je je tijd van leven aan wilt besteden. Dat is de zonnewende.

En door je innerlijk licht te voeden, breng je vanzelf licht in je omgeving.

Benieuwd naar reflectievragen waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven?