Overdenking en Visualisatie
Vrijheid ondanks beperking
Ik geloof niet dat de kosmos een soort pinautomaat is, waaruit jij precies kan krijgen wat je hebben wilt. We zijn allemaal ook beperkt door onze aanleg en de omstandigheden.
Maar binnen die kaders is eigenlijk nog steeds heel veel mogelijk, alleen misschien in een andere vorm. Ik moet daarbij denken aan Mozart, die binnen de strakke regels van de klassieke muziek hemelse ruimten wist te creëren, of aan de deelnemers van de Invictus Games.
Dat kunnen wij ook, ieder op onze eigen manier. Je hoeft er geen genie of competitieve sportieveling met een stalen wil voor te zijn.
Creëren of je laten bepalen
In mijn coachingspraktijk en mijn eigen leven zie ik steeds weer: de kracht van verbeelding, en daarmee van intentie, is enorm.
Het is de moeite waard om er aandacht aan te besteden. Immers, als jij jouw hart en ziel geen plek geeft in je keuzes, word je geleefd door wat moet of door wat anderen willen.
Dat geldt in het klein voor dagelijkse keuzes, waar de dag aan opgaat. En het geldt in het groot, in het je al dan niet rekenschap geven van hoe jij je kostbare levenstijd wilt besteden.
Het hart beweegt de hand
Alles begint met een idee. Een woord. Een intentie. Een verlangen, een innerlijke beweging.
Daar waar je hart naar uitgaat, waar je van houdt of naar verlangt, daar zit je creatieve energie, de kans je eigen vorm te vinden. Dat hoeft geen uitgewerkt plan te worden. Vooral niet, als dat vervolgens reden is jezelf op je kop te geven dat het het niet is geworden.
Het is dus iets heel anders dan een meerjarenplan opstellen, dat vanuit controle, moeten en nuttigheid is geschreven. De route naar de verbeelding gaat via het hart, de ziel, via je verlangen, via dat waar je van houdt en waar je op een diepe laag voelt: ‘ja’.
Door je voor te stellen, te visualiseren hoe het zou zijn, als dat verlangen helemaal gestalte heeft gekregen, is ‘geïncarneerd’ in het dagelijks bestaan, creëer je als het ware een ruimte die later gevuld kan worden.
Daarna is actie van jou nodig, maar vooral door je af en toe te blijven herinneren wat het is wat je graag wilt. Je acties, je keuzes, je prioriteiten volgen daaruit, vaak als vanzelf. En soms moet je pijnlijke keuzes te maken.
Je kunt niet verlangen naar iets dat niet al in je is
Ik vind het een bijzondere realisatie, steeds weer: je kunt niet verlangen naar iets dat niet al in potentie in jou aanwezig is. Want dan zou je innerlijk er helemaal niet op resoneren.
Er moet iets van die grondtoon al zijn, om het in de buitenwereld te kunnen herkennen als mogelijkheid, en erop te reageren met een ‘ja’. Met andere woorden: het zaadje is er dus al, en jouw aandacht doet het groeien.
Einstein was overtuigd van de kracht van verbeelding. Hij schijnt gezegd te hebben:
Imagination is everything. It is the preview of life's coming attractions.
Verbeelding is alles. Het is de voorvertoning van de komende attracties van het leven.
Wat een aantrekkelijk vooruitzicht!
Ik wens je veel verbeeldingsplezier en een inspirerende voorvertoning toe.
In de 'inspiratie van de week' die leden in hun mail hebben ontvangen staat een concrete oefening met 3 stappen
Benieuwd naar de oefening waarmee je deze blog toepasbaar kan maken op jezelf? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Dan krijg je voortaan elke week de 'inspiratie voor de week' met als extra een aantal reflectievragen in je mailbox.
Aanmelden Nieuwsbrief